Андрій Стецьків, голова бюджетної комісії ЛМР, про те, яким буде бюджет Львова-2010, і коли його приймуть у стінах міськради
Інтерв’ю

Згідно з бюджетним кодексом, ми маємо два тижні після публікації державного бюджету у пресі на прийняття бюджету міста. Відтак, за моїми підрахунками, ми спокійно можемо вкластись у терміни.

Вчора відбулося засідання бюджетної комісії, на якому ми визначили низку підходів до бюджетного процесу.  
Ми вже звернулись до виконавчих органів, аби вони якомога швидше підготували проект бюджету на 2010 рік та затвердили його на виконкомі. Відповідно, проект бюджету вже в середині наступного тижня має бути розданий депутатському корпусу, щоб обранці могли на комісіях його розглянути. Гадаю, орієнтовно через два тижні зможемо приступити до обговорення бюджету на пленарних засіданнях.

Я є прихильником реалістичного бюджету Львова, у якому максимально співпадали б видатки та доходи. Відтак, я буду виступати за те, аби не роздували цифри, зокрема, це стосується другого кошика. Нагадаю, він формується із місцевих надходжень та зборів.

Аналогічним мав би бути підхід і до формування бюджету розвитку. Я передбачаю, що реалістичні цифри бюджету розвитку коливатимуться в рамках 150-200 млн. грн. Вищі показники затверджувати буде помилковим, адже виконати їх буде нереально. Слід також розуміти, що в цих 150-200 млн. грн. має бути закладено і повернення боргів за виконані минулоріч роботи. Йдеться про більше як 70 млн. грн.

Прикро, що державний бюджет, який ми так довго чекали, зовсім не відповідає тій політичній риториці, яку декларували всі кандидати, котрі претендували на президентське крісло, тим паче -  команда нині діючого президента. Нам обіцяли збільшити питому вагу податків і зборів, які мають входити у дохідну частину місцевих бюджетів. На жаль, цього не зроблено, тож місцеве самоврядування залишається обкраденим державним бюджетом. 

Нагадаємо, у вівторок, 27 квітня, Верховна Рада України під шквалом яєць та димових шашок, практично без обговорення прийняла закон «Про державний бюджет України на 2010 рік».

Львівський портал