Відбувся круглий стіл на тему: «Розвиток відсоткової філантропії в Україні»
Новини
Захід відбувся в рамках Другого Форуму соціальних інвестицій «Громадами до успіху!». Під час круглого столу учасники обговорювали можливість впровадження в Україні на законодавчому рівні практики «відсоткової філантропії» та спробували визначити очікувані наслідки такого впровадження. Учасниками круглого столу були гості Форуму, представники Комітету підприємців Львівщини та міської ради.
Відсоткова філантропія як механізм, який успішно діє у багатьох країнах Сх. Європи, є відомим і для українських організацій громадянського суспільства. Більш того, в рамках круглих столів, семінарів протягом останніх трьох років активно обговорювалась прийнятна стратегія впровадження такої законодавчої норми у нашому суспільстві.
 
Відсоткова філантропія полягає в тому, що платник податку на доходи фізичних осіб (ПДФ) має право переадресувати певний відсоток свого податку, який вже є сплачений до відповідного бюджету, на суспільні потреби – безпосередньо до організації, яка займається вирішенням суспільної проблеми. Відсоткова філантропія першою була запроваджена Угорщиною в 1996 році.  Згодом до ініціативи приєднались Словаччина, Польща, Литва і Румунія, також норма знаходиться на шляху до законодавчого закріплення у Чехії, Молдові, Швейцарії, Японії та розглядається в Македонії. 
 
Учасники круглого столу погодились, що запроваджений механізм “відсоткової філантропії“ надасть організаціям громадянського суспільства чіткі стимули до позиціонування себе перед громадою як ефективних та вартих довіри організацій, підвищить їх прозорість та звітність перед громадою. Більше того, це значно полегшить процес місцевого фінансування.
 
 «Механізм, що пропонується до запровадження цим законопроектом уже працює в іноземних державах. Він полягає у тому, що кожна людина, котра є платником податку  на доходи фізичних осіб (ПДФ) має право переадресовувати певний відсоток свого податку (2 %), який вже є оплачений до відповідного бюджету, на суспільні потреби, а саме до організації, яка займається вирішенням соціальної проблеми. Запроваджений механізм «відсоткової філантропії» надасть організаціям громадянського суспільства чіткі стимули до позиціювання  себе перед громадою як ефективних та надійних організацій, підвищить рівень їх прозорості та звітності», - розповіла Наталя Алєксєєва, заступник начальника управління «Секретаріат ради», автор проекту про «відсоткову філантропію».

Відділ інформаційної політики секретаріату ради
Фото: dawaiqolbu.files.wordpress.com