Відповідь парламентарям: У Львові обмежать російську музику в публічних закладах
анонси
Львівська міськрада хоче заборонити у публічних місцях російську попсу. На найближчій сесії планують прийняти відповідну ухвалу. Це стане відповіддю львівських депутатів парламентарям, які у першому читанні прийняли законопроект, яким скасовується норма про обов’язкове звучання музичних творів українських авторів у теле та радіоефірі. 
 
Комісія законності Львівської міськради перевіряє нічні клуби Львова на предмет того, яка музика там звучить. За попередньою інформацією, у багатьох клубах вмикають російську попсу. Депутати-свободівці вважають, що це порушення законодавства про мову, як і той факт, що діджеї та адміністрація закладів розмовляють російською.
 
Секретар Львівської міськради від фракції ВО «Свобода» Василь Павлюк каже, що з результатами перевірки ознайомлять на найближчій сесії.
 
«Ми не проти будь-якої музики, чи це російська, чи польська, чи німецька, чи інші, але ми маємо державну мову, живемо в Україні, тому має переважати українська пісня, музика, тобто створена українськими авторами», – наголосив Василь Павлюк.
 
Зараз райці працюють над проектом ухвали щодо заборони вмикати у публічних закладах російську попсу. 70% мають звучати твори українських авторів, а 30% – іноземних. Василь Павлюк переконаний, що ініціативу львівських депутатів підтримають райці Тернопільської та Івано-Франківської міськрад. А це стане відповіддю місцевих органів влади за наміри парламентарів ухвалити зміни до закону, згідно з якими російська музика може звучати в ефірах без обмежень. За словами секретаря міськради, антиукраїнське рішення Верховної Ради сприятиме русифікації.
 
Однак ухвала Львівської міськради не матиме жодної юридичної сили. Оскільки власник публічного закладу зможе її оскаржити у суді і те, яка музика звучить у його клубі чи ресторані, залежить від його смаків, виховання та позиції. Але мерія таки має певні важелі впливу, оскільки чимало клубів, кав’ярень, ресторанів розміщені у житлових приміщеннях, порушують графік роботи, клієнти шумлять у нічні години.
 
Музикант і продюсер з Нью-Йорка Олександр Гутмахер є ініціатором мистецького проекту «Незабутня Квітка». Він доволі часто буває в Україні і каже, що лише раз почув на одному з українських радіо голос Квітки Цісик. Його дивує те, що ефіри радіо та телебачення в Україні переповнені російським продуктом. 
«Було б дуже дивно, якби у США на радіо ми чули півдня мексиканську музику, півдня бразильську. Справа в тому, що все це потрібно робити зважено. Але державна мова в США англійська і всі радіоносії говорять англійською».
 
За словами музиканта Олександра Гутмахера, є чудові зразки закордонної музики, які мають звучати в Україні, але при цьому потрібно шанувати українську культуру і варто пам’ятати, що у світі є дві пісенні мови – італійська та українська, яку легко слухати і сприймати. Тому українцям потрібно це цінити, повідомляє Радіо Свобода.

Галінфо