У Сербії встановлять пам’ятник Шевченкові
анонси

Депутати Львівської міської ради відвідали місто Нові Сад (Республіка Сербія). Одним із найважливіших питань зустрічі було встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку у місті Нові Сад.

«В основному були обговорені наші спільні плани на подальшу співпрацю. Проте ми детальніше обговорили питання встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку у місті Нові Сад. Це проблемне питання, оскільки воно обговорюється вже протягом кількох років», – розповів член делегації, депутат ЛМР Роман Вороняк.

Голова ради міста Нові Сад Александр Йовановіч пообіцяв, що вже восени буде виділена земельна ділянка для встановлення пам’ятника. Львівські скульптори та архітектори відвідають місто, щоб ознайомитись із земельною ділянкою і відповідно до місця розташування подати свої проекти пам’ятника, – йдеться на порталі міських обранців.

На зустрічі також обговорили питання українських національних меншин. Для них є спеціально виділений час на радіо та телебаченні, де транслюються програми українською мовою. Також українською мовою випускається газета та дитячий журнал «Соловейко». Спільними зусиллями сторони вирішили видати підручник для українських шкіл у місті Нові Сад. Крім того, зараз розпочинається щорічний фестиваль української національної меншини у місті Нові Сад «Калина». Також, під час зустрічі депутат Львівської міської ради Василь Попович порушив питання про впровадження маршруту Київ-Белград-Нові Сад. Проте зараз це питання на стадії обговорення, оскільки немає міжнародної угоди про пасажирські перевезення між Україною та Сербією. Передбачається, що питання пасажирських перевезень вирішиться у наступному році..

«До Львова запросили на серпень делегацію з міста Нові Сад, а восени планується наступна подорож, де головним буде питання встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку», – зазначив Роман Вороняк.

Львів та Нові Сад є містами-партнерами з 2005 року.

ZIK