Львів готовий до опалювального сезону
Тема тижня

Депутати Львівської міської ради Іван Гринда та Юрій Кужелюк висловили свої думки щодо реформування ЖКГ, тарифну політику, планів міста щодо економії енергоносіїв в ефірі радіо «Незалежність» у програмі «Місто для людей».

Про хороший приклад гнучкого відключення опалення на період потепління.

Ю.К. Експерти обговорюють це і кажуть, що така практика може бути ефективна в невеличких містах. А у великих містах, де є система неповоротка - це неможливо.  

Відключення теплопостачання, коли на вулиці тепло, є ефективним механізмом економії коштів. Протягом багатьох років у Львові інтенсивно міняли труби і теплотраси, які були зношені ще з радянських часів. Бо що стається під час відключення тепла? Виникає гідродинамічний удар, коли вмикається і вимикається тиск. Відповідно, коли труби нові, то це можна зробити без всіляких наслідків. А в Києві, наприклад, ніхто не думав про заміну теплотрас, тому там система є «неповоротка». Система може бути «повороткою», але треба робити модернізацію теплопостачання впродовж багатьох років.     

І.Г. У нас цього року є замінено 7 км тепломереж ізольованими трубами. Наприклад, на вулиці Луганській, Стрийській, Дж.Вашингтона. Відчувається відлагоджена система роботи усіх структур, колись ЛКП просили допомоги, і депутати виділили кошти на ремонт, тепер це дає свої плюси. Львів зараз готовий до викликів перед зимовим періодом. Але мешканці мають думати, як зекономити, бо у зв’язку із підвищенням тарифів, їм будуть приходити більші рахунки»  

Ю.К. За рахунок утеплення будинку можна зекономити до 30-40 %, особливо у «хрущівках», якщо їх утеплити. Тому треба привчатись менше споживати. Не більше виробляти, а менше споживати. А це вже залежить від мешканців, наскільки вони утеплюють свої помешкання і сходовий майданчик, щоб не були побиті вікна, закривалось горище. У будинках потрібно обов’язково мати лічильник, і щоб мешканці моли самі їх вмикати чи вимикати в залежності від погоди.

Тарифна політика міста

 

І.Г. Депутатський корпус на прохання мешканці скасував двоставковий тариф. Згодом міським головою було накладено вето. Вето було подолано, але зараз ця справа розглядається у суді. З різних причин суди переносяться, на жаль, згідно з законодавством, якщо опалювальний сезон починається, змінювати тарифи -неможна.

Ю.К. Варто не забувати, що тарифи на газ постійно підвищуються. І так, як було 20 гривень - уже не буде. На превеликий жаль, цього року ми отримаємо рахунки значно більші, ніж було минулого року. Чи будуть здатні мешканці платити по 600-700 грн  протягом зимового періоду?  

І.Г. Без лічильників наші теплопостачальні підприємства будуть давати максимум тепла, щоб не було скарг від мешканців. А наші люди звикли до високих температур в помешканнях. В європейських країнах інші традиції, у них прохолодно в кімнатах  - 18-20 градусів. У нас, на жаль, у багатьох будинках немає лічильників, і тому мешканцям приходять надзвичайно великі рахунки. Тому краще ставити лічильники і закріпити людину, яка буде контролювати його роботу. Адже вдень, коли тепліше, можна знижувати температуру, а вночі – піднімати. Це дасть змогу економити до 40% енергії.

 

Програми економії коштів

Ю.К. Уже ведуться розмови, що температура у приміщеннях взимку буде приблизно 18 градусів. Є ряд організаційних заходів для економії теплоенергії.

Наприклад, навчання в школі скорочується, будуть триваліші зимові канікули. Але якщо з якихось причин не буде виконуватись угода про постачання газу з Росії, то доведеться понижувати температуру повітря у домівках. Іншого виходу немає.

І.Г. Єдиний спосіб економити – це створити ОСББ і самим пильнувати тепло, регулювати теплопостачання, поставити лічильник, утеплити будинок. Це все залежить від нас. І скільки б ми не нарікали, все залежить від нас.

Щодо індивідуального опалення в квартирі, то враховуючи європейський досвід, можна сказати, що воно буде в кілька разів дорожче. Бо гуртом завжди дешевше.

У нас є одна ціна – нижча – для населення, а інша – вища – для підприємств. Але такого немає ніде в світі.

Ю.К. Є ще така деталь. Чим більше будуть від’єднуватись люди від мережі, тим більше будуть платити ті, що там залишаться.  А лічильники теплові є достатньо дорогі, і щоб  поставити лічильники в кожну квартиру, треба мати відповідні ресурси. До речі, в усій Європі заборонено від’єднуватись від систем теплопостачання. Ми, прості львів’яни, є власниками наших будинків, не влада, не мер. Тому ми самі і маємо дбати про наш добробут.

І.Г. Львів на цей час готовий до опалювального сезону, бо ми вкладали кошти. Зараз ці кошти, які ми взяли у Північному банку - 20 млн  кредиту і 10 млн гранту, будуть вкладені у модернізацію тепломереж. За їхніми умовами, це має бути найбільший спальний район. На даний час -це Сихів.