Новий український фільм презентували у Львові
Тема тижня

Cьогодні у Львівській міськраді відбулась прес-конференція, присвячена презентації фільму «Історія однієї криївки». Учасники прес-конференції: Тарас Семущак – депутат Львівської міської ради, Любомир Горбач – режисер фільму «Історія однієї Криївки».

Як повідомив режисер стрічки Любомир Горбач, фільм присвячений національно-визвольній боротьбі українського народу у 40-50 рр. XX століття. «Історія однієї криївки» - це відеоробота, побудована на історичному матеріалі. Це документальна розповідь про боротьбу повстанців,  подана у художньому стилі.

За словами режисера, у фільмі гармонійно переплітаються художня розповідь про життя повстанців, реконструкція боїв, кадри кінохроніки та розповідь сучасного історика про тогочасні події.
 
Для зйомок були задіяні актори Національного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької  та Льві́вського драмати́чного теа́тру ім. Ле́сі Украї́нки. Фільмування тривало майже два роки. Тривалість роботи - 71 хв.
 
Любомир Горбач, який також є Головою ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять», повідомив, що бюджет фільму доволі скромний. Долучилась до фінансування і Львівська міська рада.
 
У 2011 році на створення стрічки з міського бюджету виділили 49 тисяч гривень,  а у 2012 році – 35 тисяч гривень. Втім, через постійні затримки казначейства, отримати всі кошти творці фільму так і не змогли. Значну допомогу надали меценати: Андрій Гудзуватий і Степан Троян. 
 
Депутат Львівської міської ради  Тарас Семущак зауважив, що, на жаль, наша держава дуже мало коштів виділяє на кіно, а фільми про УПА взагалі фінансово не підтримує. 
 
«Це парадокс, українська держава, символами якої є тризуб і синьо-жовтий прапор, не підтримує фільми, в яких зображено героїчну боротьбу за Незалежність. Проте, я радий, що багато людей з фільму «Історія однієї криївки» дізнаються правдиву історію про УПА», - зазначив Тарас Семущак. 
 
Окрім цього депутат також повідомив, що цього року комісія культури промоції, ЗМІ та туризму через низку причин не змогла виділити  кошти на фінансування  українських фільмів. 
 
«Кіноіндустрія має виховувати молоде покоління. Можливо, у хлопців і дівчат, які подивляться «Криївку», виникне бажання дізнатись більше правди про українських повстанців, і у їхніх душах зародяться паростки, які згодом дадуть хороші результати », - резюмував Тарас Семущак.
  
Нагадаємо, прем’єрний показ фільму « Історія однієї криївки» відбудеться у Львові 11 жовтня  о 19.00 в Кінопалаці ім. Олександра Довженка. 
Вівторок
8 жовтня 2013 року