Звіт постійної комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища за 2011 рік
Тема тижня

За 2011 рік постійною комісією архітектури, містобудування та охорони історичного середовища проведено 44 засідання, на яких розглянуто 1 202 питання. Зокрема, за минулий рік було розглянуто 26 звернення від релігійних громад та 27 звернень від навчально-освітніх закладів.

Упродовж звітного періоду комісія розглянула ряд звернень від суб’єктів підприємницької діяльності, організацій та установ, релігійних громад, фізичних осіб та громадських організацій щодо:


- зміни цільового та функціонального призначення земельних ділянок;
- відведення у користування (оренда, постійне користування, приватна власність) земель для розміщення об’єктів містобудування та інших потреб;
- розгляду місцевих містобудівних програм, планів забудов окремих територій, інвестиційних пропозицій;
- погодження проектів землеустрою відповідно до затвердженої містобудівної документації;
- спорудження комплексів та об’єктів містобудування;
- залучення інвестицій на розвиток соціальної інфраструктури міста;
- розгляду проектів та програм збереження культурної спадщини міста;
- режиму утримання та використання пам’яток архітектури, їх консервації, реставрації, реабілітації, ремонту та пристосування.

Комісіяздійснювали виїзні засідання з метою вивчення ситуації на місці, вирішення відповідно до законодавства спорів та скарг мешканців на дії чи бездіяльність виконавчих органів по питаннях компетенції комісії. Також, розглядались питання капітального будівництва, земельних спорів, реконструкції та реставрації пам’яток архітектури,.

Комісія брала участь у конкурсних комісіях по розміщенню об’єктів монументального мистецтва та меморіальних таблиць, в архітектурно-містобудівельній раді, в громадських слуханнях щодо розміщення важливих містобудівних об’єктів.

Відтак, у звітному році комісія активно розглядала питання та надавала висновки відповідним виконавчим органам міської ради, виконавчому комітету, інспекції державного архітектурно – будівельного контролю у встановленому порядку, щодо будівництв, які проводились з порушенням законодавства у сфері містобудування, затвердженої містобудівної документації і проектів окремих об’єктів, розглядала питання самовільного будівництва.

Відповідно до здійснення контролю щодо організації охорони, реставрації та використання об’єктів історико - культурної спадщини, комісією було надано ряд зауважень та рекомендації щодо розв’язання проблемних питань відносно:


- неналежного проведення реставраційних робіт меморіальної колони Святого Яна з Дуклі, що знаходиться перед церквою св. Андрія на пл. Соборній і є історичною пам’яткою XVIII століття;
- руйнації будинку №9 по вул. Краківській внаслідок проведення незаконних будівельних робіт в будинку №4 по вул. Вірменській;
- руйнування будинку №53 по вул. Дорошенка внаслідок проведення реконструкції та самозахоплення спільного горища власником кв. № 9 гр. Федеруком І.О.;
- самовільного проведення будівельних робіт ТзОВ «Мережа концептуальних авторських ресторанів «!Фест» за адресою: м. Львів, вул. Валова, 20
- встановлення законності проведення реставраційних робіт у приміщенні аптеки «Під золотою зіркою», яка розташована за адресою вул. Коперніка, 1;


Усі члени комісії брали активну участь у роботі комісії та протягом року були делегованими у інші тимчасові комісії, комітети, ради та робочі групи для розгляду, вивчення та аналізу поточних питань.

З метою належної підготовки міста до проведення чемпіонату Європи з футболу ЄВРО 2012 комісія протягом року брала активну участь в обговоренні питань пов’язаних з плануванням, проектуванням та будівництвом об’єктів для проведення чемпіонату.

Комісія брала активну участь у підготовці всіх регуляторних актів в сфері містобудування, формування повноцінного міського середовища, транспортних питаннях та проблемах паркування автомобілів на території міста, благоустрою міста.

При розгляді бюджету на 2011 рік (зокрема, у частині коштів передбачених на збереження історичної спадщини) був запроваджений новий підхід до визначення об’єктів історичної спадщини, на які виділятимуться кошти з міського бюджету та, який дозволятиме забезпечити ефективне використання бюджетних коштів, а також посилить відповідальність власників об’єктів історичної спадщини за її збереження.

Упродовж року комісія брала активну участь у формуванні концепції розміщення об’єктів зовнішньої реклами, подавала пропозиції до регуляторних актів у сфері зовнішньої реклами.

Комісія  надалі приділяєвелику увагу щодо впорядкування архітектурно – художнього середовища міста, зокрема розміщення та впорядкування малих архітектурних форм на території міста.

З ініціативи комісії архітектури були зібрані та представлені матеріали щодо можливих варіантів зовнішнього вигляду типових форм, впровадження яких надасть можливість раціонального використання території міста та покращення його благоустрою, вдосконалення процесу облаштування та утримання малих архітектурних форм у м. Львові.

Прогнозовані показники результативності:


- прозорість та регламентованість процедури видачі дозволу на розміщення
МАФ;
- скорочення тривалості процедури для розміщення стаціонарних МАФ;
- зменшення кількості звернень громадян щодо порушень прав споживачів та
громадського порядку поблизу МАФ;
- типові МАФи не порушуватимуть архітектурний ансамбль міста;
- покращення благоустрою міста за рахунок облаштування прилеглих до МАФів територій;

На даному етапі ведеться активна робота над впорядкуванням розміщення МАФів на території міста.

Надалі залишається невирішеною проблема встановлення літніх майданчиків, які встановлюються суб’єктами підприємницької діяльності самочинно, з численними порушеннями.

Хочу також загострити Вашу увагу на проблемних питаннях роботи комісії з виконавчими органами міської ради:

- виконавчі органи вчасно не інформують та не залучають комісію до розгляду проблемних питань;
- з грубим порушенням законодавства виконавчий комітет надалі приймає рішення, що відносяться до компетенції ради.