Довіра, відповідальність, філантропія – кредо Екуменічного соціального тижня
Тема тижня
Уже третій рік поспіль Львів стає плацдармом вирішення соціальних проблем регіону та України зокрема. Цьогорічний Екуменічний соціальний тиждень проходив під лозунгом «Довіра. Відповідальність. Філантропія». Саме темі філантропії учасники заходу присвятили низку круглих столів та обговорень. Відсоткова філантропія вже успішно діє в багатьох країнах Європи, вперше її започаткували в Угорщині. 
 
До появи законопроекту про філантропію долучилися працівники управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради. Згідно з ним, платник податку може переадресувати певний відсоток свого податку для громадських організацій, котрі займаються вирішенням соціальних проблем та реалізації певних проектів. Отож, під час круглого столу учасники обговорили нововведення, які були внесені в законопроект та переваги від його впровадження.
 
Як сказала заступник начальника управління «Секретаріат ради» ЛМР розробник законопроекту з відсоткової філантропії Наталія Алєксєєва, законопроект перероблений як пропозиція до проекту Податкового кодексу. Хоча там деякі статті випали, але загалом дві основні частини, що стосуються впровадження трансферу податку як механізму відсоткової філантропії, залишився. «Ми змінили наш законопроект і адаптували його під пропозицію до проекту Податкового кодексу, - розповіла Н. Алєксєєва. – Сьогодні немає законодавчого механізму, який стимулював би благодійництво для фізичних осіб. Інформаційно-аналітичний центр Філантропії з 2004 року працює над тематикою відсоткової філантропії і можливості її впровадження в Україні. Нам допомагали у цьому угорські фахівці, в яких відсоткова філантропія вже впроваджена». 
 
Вона вважає, що запровадження філантропії для України матиме кілька позитивів. Один з них - законопроект дасть можливість громадянам самим обирати серед організацій кращих, щоб скеровувати туди свої кошти. А це змусить громадські організації працювати краще у реалізації своїх соціальних проектів. «Організації мусять вийти до людей і  розповісти, що вони роблять. І найважливіше  – це громадянський аспект. Якщо громадяни отримають право розпоряджатися власним податком,  то вони отримають право брати участь у державних справах», - зазначила голова правління інформаційно-аналітичного Центру Філантропії Світлана Куц. 
 
Начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський добавив, що головною метою Екуменічного соціального тижня було об’єднання представників влади, бізнесу, церкви та громадськості для діалогу про те, що потрібно зробити для того, щоб життя стало кращим, знайти певні шляхи до розуміння та співпраці. Під час своєї доповіді Ю.Лукашевський зазначив, що Кабмін виступив із ініціативою створення постанови щодо проведення Всеукраїнських конкурсів на підтримку громадських організацій. Ця постанова напрацьована на основі досвіду, який є у Львові, зокрема програми підтримки громадських організацій. 
 
«Львівська міська рада протягом багатьох років активно працює в напрямку активізації громадського життя, підтримки соціально-культурних проектів, розробки закону, що допомагає громадянам самостійно підтримувати громадські організації, стимулює їх, з’являється соціальна відповідальність бізнесу. Це – кроки для побудови громадянського суспільства, про яке всі говорять, але об’єктивно, практично реалізовується у нас у Львові», - зазначив Володимир Квурт, секретар Львівської міської ради.

Марія Деркач