Лариса Василишин про захист персональних даних
Новини

Депутат ЛМР Лариса Василишин просить вжити заходів належного реагування щодо незаконного збору, використання і поширення персональних даних у загальноосвітніх закладах. Про це йдеться у депутатському зверненні, адресованому прокурору Львівської області, уповноваженому з прав людини В. Лутковській та міському голові А. Садовому.  

Як повідомила Лариса Василишин, відповідно до протесту батьків і педагогів, про що засвідчують більше сотні підписів щодо несанкціонованого використання і поширення персональних даних дітей, батьків, педагогів у загальноосвітніх навчальних закладах, йдеться про поширення конфіденційної інформації про дітей, батьків, педагогів, в тому числі конфіденційних даних щодо здоров’я школярів.

Зі слів депутата, на сьогодні у львівських закладах освіти «прохання» про збір даних переважно передається усно або у вигляді телефонограми. Мета обробки даних не зазначається, а, відповідно, ці відомості можуть оброблятись незаконно. Такий збір даних дає змогу маніпулювати конфіденційною інформацією про дітей, батьків, педагогів.

Лариса Василишин нагадала, що Конституційний Суд України у своєму рішенні від 20.01.2012 р. №2-рп/2012, даючи офіційне тлумачення положень частин 1, 2 статті 32 Конституції України у системному зв’язку з її частиною 2 статті 34, зазначив: збирання, зберігання, використання та поширення державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами конфіденційної інформації про особу без її згоди є втручанням в її особисте та сімейне життя.

Крім цього, згідно із Законом України «Про захист персональних даних» порушення законодавства по захист персональних даних тягне за собою відповідальність, в т.ч. кримінальну.

«Задля унеможливлення збору, використання та поширення персональних даних дітей, батьків, педагогів у закладах освіти м. Львова та з метою недопущення тиску на керівників та працівників загальноосвітніх закладів, прошу провести перевірку та вжити заходів належного реагування», - йдеться у зверненні.