Працівники Львівської міської ради декламували поезію Шевченка
Новини

 

З нагоди 200-ліття від дня народження Т.Шевченка в Управлінні «Секретаріат ради» ЛМР відбулись Шевченківські читання. На початку зустрічі перед присутніми виступила організатор акції,  головний спеціаліст управління «Секретаріат Ради» Любомира Дудич. Вона висловила думку, що і через багато років вірші та поеми генія українського народу Тараса Шевченка є надзвичайно актуальними. Часто його слова стають пророчими. Наприклад, у містерії «Великий льох» є такі слова:
 
…Встане Україна
І розвіє тьму неволі,
Світ правди засвітить,
І помоляться на волі
Невольничі діти.
Окрім цього, Любомира Дудич розповіла історію створення містерії «Великий льох». Цей твір є гострою сатирою на полiтику імперської Росiï,  протест проти соцiального i нацiонального гнiту украïнського народу.  Поема складається iз трьох частин, а в кожнiй iз них є по три образи:   "Три душi", «Три ворони» та «Три лірники». 
 
Після невеличкого вступу, працівники Управління «Секретаріат ради» продекламували містерію «Великий льох». З великим натхненням поему читали: Лариса Сітко, Олег Фецяк, Богдан Саліш, Зоряна Ясниська, Любомира Дудич та Наталя Зенченко. 
Леся Баландюк, начальник організаційного відділу, подякувала читцям за щирість та справжню акторську майстерність. Вона висловила думку, що вірші Кобзаря – це щось сокровенне, що є в душі кожного українця. Пані Леся прочитала найулюбленішу свою поезію Шевченка «Мені однаково…».    
 
Оксана Чухліб, спеціаліст І категорії відділу інформаційної політики, поділилась своїми враженнями від прочитання книги Оксани Забужко «Шевченків міф України». На думку автора, Шевченко зробив «коперниківський переворот у свідомості українців». І якщо про Данте казали: «Італія отримала Данте, Італія може говорити», ці ж слова можна сказати й  про нашого генія: «Україна отримала Шевченка, Україна може говорити!» 
 
Насамкінець Любомира Дудич подякувала усім працівникам Управління «Секретаріат ради» за участь у Шевченківських читаннях та запропонувала ідею, яку підтримали усі присутні, - проводити такі літературні зустрічі систематично.