Ярослав Гінка. Почнемо з малого і досягнемо більшого
Інтерв’ю

Ярослав Гінка – найактивніший представник нового покоління львівських політиків. Буквально за півроку роботи він зумів досягнути максимально можливої впізнаваності, що, в результаті, зумовило таку активну увагу до нього як громадськості, так і ЗМІ.

Про перипетії, які точилися під час виборів та про плани у великій політиці напередодні першої сесії новообраних львівських депутатів розповів голова Львівської обласної організації Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» Ярослав Гінка.

 

– Команда Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» на цьогорічних виборах перетнула прохідний тривідсотковий бар’єр і депутати від партії будуть представлені як у Львівській міській так і в Львівській обласній радах. Ви, як голова Львівської обласної організації Політичної партії «УДАР», задоволені кінцевим результатом?

– Так, звичайно, я цілком задоволений результатами. Адже партія «УДАР» зовсім нова і молода, та незважаючи на все, нам вдалося завоювати прихильність і довіру громадян. Про це свідчить наша «прохідність» до Львівської міської та обласної рад.

А щодо порушень під час виборів, то у деяких ДВК Львова вони були справді суттєвими. Узагалі, виглядало так, що це був саботаж виборів – затягування голосування через черги, некомпетентність комісій, із запізненням відкриті виборчі дільниці та їх передчасне закриття тощо. Усе це могло б стати підставою для перерахунку голосів.

Ми знаємо, що якимось чином на виборах у нас забрали щонайменше 2%. Ще приблизно 3% наших виборів не змогли проголосувати у зв’язку з чергами. Дехто з виборців, які хотіли віддати свій голос за мою політичну силу і за мою кандидатуру на посаду міського голови, просто не змогли вистояти в чергах. Дехто з них приходив по три-чотири рази. Насамперед це активна молодь, яка не змогла вистояти в чергах. Таких випадків можу навести безліч.

– Які першочергові завдання ставить перед собою команда Політичної партії «УДАР»?

– Перше завдання нашої молодої команди – усунути від керування містом стару, корумповану команду та привести до управління молоду генерацію, яка компетентна, патріотично налаштована, вболіває за інтереси львівської громади і вирішуватиме нагальні проблеми молоді – як студентської, так і робітничої. Я вважаю, що людей, які вже в молодому віці показали себе лідерами в бізнесі чи громадському житті, необхідно залучати у владу.

– Чи проводитимете Ви якісь перемовини з політичними силами щодо подальшої роботи у Львівській міській раді?

– Партія «УДАР» зараз проводить перемовини з політичними силами щодо представництва у депутатських комісіях. У Львівській міській раді нас цікавить комісія молодіжної політики, спорту та оздоровлення, комісія економічної політики – куди б я хотів входити особисто, та комісія фінансів та планування бюджету.

– Чи впроваджуватиме ЛОО Політичної партії «УДАР» якісь зміни у міських владних структурах? Якщо так, то які?

– Так, це буде боротьба з безвідповідальністю і не підзвітністю депутатів і посадовців перед громадою. Для цього, ми плануємо запровадити щоквартальні звіти депутатів і чиновників перед громадою у кожному районі міста Львова. Будуть активно діяти депутатські приймальні.

– Великою хворобою нашого суспільства є корупція. Чи можна її подолати і що пропонує Політична партія «УДАР»?

– На мою думку, наші політики повинні відповідати і звітувати за свої дії перед народом. Безкарність і неконтрольованість розв’язують нашим політикам руки, вони втрачають контроль над своїми діями. Потрібно запроваджувати чіткі та жорсткі стандарти для роботи місцевих чиновників. Місцева влада має отримати більше повноважень для реалізації реформ на місцях, але разом з тим, вона повинна звітувати перед громадою за свої вчинки. Багаті люди мають сплачувати чесні податки до місцевих бюджетів. Тільки тоді в бюджетах з’являться кошти для вирішення комунальних проблем, будівництва доріг, ремонту шкіл, оснащення лікарень. Бізнес повинен мати можливість для розвитку, і тоді не буде зарплат у конвертах, фіктивних звітів.

Вважаю, потрібна молода сила, яка здатна зупинити нечесних політиків, нахабних чиновників, корупцію та хаос.

– Чи планує ЛОО Політичної партії «УДАР» сприяти розвитку львівської молоді?

– Влада міста Львова повинна сприяти молодим людям у створенні власної справи, вдарити по безробіттю. Для цього варто створювати бізнес-інкубатори та венчурні інвестиційні фонди, які б забезпечували коштами молодіжний початковий бізнес, зокрема, потрібно надати належні умови для розвитку спорту і реконструкції існуючих спорткомплексів.

– Житлові проблеми у Львові стоять мало не на першому місці. Які шляхи вирішення у команди «УДАРу»?

– У Політичної партії «УДАР», звичайно, є план вирішення наболілих проблем. Наприклад, кошти на будівництво соціального житла можна отримувати на відкритих аукціонах із продажу комунального майна за ринковими цінами. Але це житло не буде приписуватись у власність молодій сім’ї. Буде мінімальна оренда на покриття комунальних витрат і обслуговування прибудинкових територій, а з часом ця молода сім’я зможе викупити цю квартиру чи будинок.

Соціальне житло можна побудувати за кошти інвесторів. Але їх у Львові відлякують процентними ставками. Коли приходить інвестор і хоче будувати будинок, то змушений занести хабар у міську раду. Давайте просто не будемо брати ті гроші, зобов’яжемо депутатів не брати хабарів і подолаємо корупцію.

– У своїй програмі та передвиборній агітації Ви активно виступали за здорову націю, що для цього зробите?

– Діти, їхня освіта, здоров’я – те, про що не можна забувати і на що заслуговують львів’яни та їхні діти.

На жаль, політика держави – алкоголізація нації. Це геноцид українців, а особливо молоді. Ми рідко замислюємось над тим, що до реклами пива та інших алкогольних напоїв в Україні активно залучають саме молодь, цвіт нації. Це все висвітлюють нам з екранів телевізора, бігбордів та вивісок як пропаганду сучасного, модного і стильного способу життя.

Незважаючи на безліч довідок та документів, які треба оформити для створення кафе, барів та піцерій, такі заклади розмножуються як гриби після дощу, особливо поблизу ВНЗ та гуртожитків. Та чому, натомість, досі не з’явилось ініціативи до створення спортивних клубів, будинків творчості, культурних центрів? Немає проблем збудувати 20-30 фітнес-центрів у Львові. Час реконструювати спортивні комплекси кожного ВНЗ, щоб студенти після навчання могли займатися спортом. Тобто, для кожного ВНЗ запровадимо модернізований спорткомплекс.

Заборонимо демонтаж спортивних майданчиків і перетворення їх на автостоянки, а ще зупинимо постійну здачу в оренду під офіси приміщень дитячих садочків. Ми вже дочекалися, що проблема дитсадків, особливо населених районів міста досягла точки кипіння. Команда політичної партії «УДАР» проводила соціологічні опитування серед львів’ян на тему, яка є болючою для багатьох молодих сімей. Влаштування дитини у дитсадок – складна процедура, яка вимагає затрати часу, коштів і нервів. Більшість батьків змушені, щонайшвидше за півроку, ставати у так звану чергу в дитячий садочок, та й там – своєрідний «конкурсний відбір». З таким підходом і такою недосконалою системою ми не подолаємо корупцію і ту безвідповідальність, яка нам ускладнює життя. Необхідно негайно вносити зміни, залучати молодих, освічених та успішних людей до співпраці, які б поділилися власним досвідом та допомогли у реалізації нових УДАРних рішень для розвитку міста Львова.

– Яка політична позиція партії «УДАР» щодо питання Податкового кодексу?

– У суботу, 20 листопада, в Києві відбувся з’їзд депутатів місцевих рад, обраних від партії «УДАР Віталія Кличка», який прийняв звернення до Президента України щодо накладання вето на Податковий кодекс. Ми попросили Віктора Януковича негайно втрутитися в ситуацію з його прийняттям, адже цей закон несе в собі велику загрозу як добробуту, так і правам мільйонів українців. Пропоновані кодексом зміни мають однобокий характер. Ним враховуються виключно інтереси державних чиновників та великого бізнесу, тоді як сподівання величезного соціального прошарку – представників малого й середнього бізнесу – цілковито ігноруються. Найгіршим є те, що антипідприємницький кодекс приймається на тлі триваючої економічної кризи, яка й без того боляче б’є по українському підприємництву. У той час, як уряди більшості країн світу розгортають величезні програми з допомоги національному бізнесу, уряд України національний бізнес нищить.

У наступних своїх діях ми плануємо підтримати підприємців України і намагатимемося максимально спростити Податковий кодекс, який прагне затвердити теперішня влада.

– Наостанок. Політичний прогноз Ярослава Гінки перед початком роботи у Львівській міській раді.

– Сподіваюся, що при новому складі Львівської міської влади працюватиметься краще. Громада отримає ефективну віддачу від новообраного складу до міськради. Ми починатимемо з малого і досягнемо більшого.
 

Маріан Стрільців
Розмовляв Андрій Березюк
  ZIK