Вардкес Арзуманян: «Гільдія рестораторів Львова – організація аполітична»
анонси

Вардкес Арзуманян, Президент Гільдії рестораторів Львова у 2007-2008 рр., розказав KAVA.LVIV.UA про те, чому він добровільно склав повноваження та пішов з посади Гільдії рестораторів Львова.

 В ЗМІ з’явилася інформація про те, що Ви зняли з себе повноваження Голови Гільдії рестораторів Львова. Прокоментуйте, будь ласка, цю інформацію
 Місяць тому я вирішив піти з посади Президента Гільдії. Мені нелегко далося це рішення. Але коли ти стоїш біля витоків Гільдії, ідея якої тобі дорогa – тоді, відповідно, думаєш і про майбутнє цієї організації. 
 
Попередньо в мене відбулася розмова з кожним членом президії Гільдії рестораторів. Я вдячний рестораторам за те, що вони з розумінням поставилися до мого прохання. Я повідомив про своє рішення та звернувся до рестораторів з проханням підтримати кандидатуру на посаду президента Гільдії львівського ресторатора, президента компанії Fast Food System Марка Зархіна. 
 
Я свою місію виконав і буду продовжувати працювати в Гільдії, але вже не в якості Голови. Рішення на засіданнях ми приймаємо колегіально, з Гільдії рестораторів я не йду. Тому і надалі ми плідно співпрацюватимемо з рестораторами. Я і надалі робитиму те, що робив: складатиму з Марком Зархіним порядок денний нагальних питань ресторанного бізнесу. 
 
Чому Ви вирішили піти з посади президента Гільдії? Яка причина прийнятого Вами рішення? 
 
Гільдія рестораторів Львова за минулий рік зробила багато роботи та вийшла на рівень співпраці з львівською владою. Це стосується участі у прийнятті рішень з тих питань, які стосуються рестораторів. Представник Гільдії включений до комісій Львівської міськради, які курують туризмом та підприємництвом. На сьогоднішній день можна з впевненістю сказати, що Гільдія рестораторів є, і вона відбулася. 
 
Але виникає дуже багато колізій, пов’язаних з присутністю Гільдії у цих комісіях, насамперед з моєю депутатською діяльністю. Членами комісій при міськраді є зазвичай депутати від різних фракцій. І якщо приймається рішення включити у комісію ще й представника або президента Гільдії рестораторів, то автоматично порушується баланс. Президент Гільдії є одночасно і депутатом Львівської міської ради та належить до певної політичної сили. 
 
Як приклад, я хочу навести той факт, що юристи Гільдії вносили свої правки у положення по літніх майданчиках, яке буде прийматися на найближчій сесії міськради. Одним з пунктів було включення в склад комісії представника Гільдії. Ніхто не мав не меті включити туди президента Гільдії. Тому ми навіть уявити собі не могли, що хтось порушить баланс діючої комісії, у якій пропорційно представлені депутатські фракції. Це стало однією з причин виключення представила Гільдії зі складу комісії. Це колізія номер один. 
 
Колізія номер два – це та лояльність (нелояльність) чи методи комунікації, які напрацьовуються Гільдією рестораторів з владою. А я, будучи президентом Гільдії рестораторів, також належу і до однієї з політичних сил. 
 
З самого початку я задекларував аполітичність Гільдії рестораторів Львова. Але останнім часом я замислився: «Наскільки влада Львова, при прийнятті того чи іншого рішення стосовно Гільдії, буде виключати асоціацію «Гільдія – депутат Арзуманян»»? 
 
Для того, щоб цей факт не заважав розвитку Гільдії, я прийняв рішення піти з посади президента Гільдії рестораторів Львова. Я вважаю, що це рішення не вплине негативно, а навпаки, допоможе Гільдії ще активніше розвиватися. 
 
Дуже вдало пройшов фестиваль «Львівська пательня», організований Гільдією минулого року. Яких гастрономічних свят слід очікувати львів’янам та гостям міста цього року? 
 
На останньому засіданні Гільдії у нас з’явилася цікава ідея – визначити день, коли ресторатори перевдягнуться у одяг офіціантів та особисто обслуговуватимуть клієнтів у своїх закладах. Усі ресторатори-члени Гільдії дали свою згоду. 
 
Це обслуговування буде приємним сюрпризом для відвідувачів та туристів, які завітають до Львова. Я не хочу випереджати події, але можливо обслуговування буде безкоштовним, або великі чайові чи повна їх відсутність. Кожен ресторатор буде готувати свої приємні та несподівані фішки: для гостей закладу стане несподіванкою, коли при вході у ресторан їх зустріне власник закладу з сигарою в зубах за 60 євро, або ресторатор, перевдягнений у шотландський костюм. 
 
Ми запланували провести цю «акцію» до Дня кельнера. Гільдія рестораторів Львова звернеться до міської влади з пропозицією запровадити у Львові «День львівського кельнера» і щорічно відзначати цей день як свято на загальноміському рівні. Ми багато говоримо про старовинні ресторани, їх архітектуру, але забуваємо про старовинні львівські ресторанні традиції. Тож настав час говорити про душу закладу та його сервіс, які властива тільки Львову. 
 
І гарним приводом для цього стане День кельнера. Ми маємо на меті підняти престиж львівського кельнера, щоб молодь знала: у Львові престижно працювати кельнером і прагнула опановувати цю професію. Бо, навіть американські президенти зізнавалися, що працювали офіціантами у ресторанах, та й багато наших львівських можновладців розпочинали свою професійну діяльність саме у цій сфері. 
 
Коли відбуватиметься це свято? 
 
Скорш за все, цей день ми святкуватимемо після Великого посту, у квітні.

Kava, 2009-03-05