Звернення
Трибуна депутата

Президентові України

Віктору Януковичу
Прем’єр-Міністрові України
Миколі Азарову
 
Звернення
 
Ми, депутати Львівської міської ради, занепокоєні ситуацією, яка складається навколо доступності вищої освіти в Україні у зв’язку із планами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України радикально скоротити обсяги державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах України. 
 
На початку січня 2011 року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України (далі - Міністерство) направило листа на адресу керівників вищих навчальних закладів щодо формування пропозицій обсягу прийому та випуску фахівців з вищою освітою на 2011 рік. Такими діями щодо зменшення державного замовлення Міністерство порушує ряд базових принципів державного регулювання освітньої діяльності в Україні.
Підставою для зменшення державного замовлення Міністерство вбачає зменшення чисельності випускників старшої та середньої школи, тому планує скорочувати державне замовлення прямопропорційно скороченню кількості випускників шкіл. Хоча згідно закону кількість студентів, навчання яких фінансується за рахунок бюджету залежить від загальної кількості населення України, а не від кількості осіб, що закінчили школу в останній рік, (зокрема, абзацом четвертим частини першої статті 64 Закону України “Про вищу освіту” передбачено, що фінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки фахівців з вищою освітою за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів у вищих навчальних закладах першого і другого рівнів акредитації та ста вісімдесяти студентів у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації. Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про вищу освіту» право навчатися у державних вищих навчальних закладах за рахунок бюджету мають всі громадяни України, які ще не отримали хоча б однієї вищої освіти, а не лише ті громадяни, які щойно закінчили школу), а тому зменшення кількості державного замовлення виправдано лише при відповідному зменшенні загальної кількості населення України, проте ніяких розрахунків з цього приводу Міністерство освіти не надає. Що це, як не пряме порушення норм закону?
 
Окрім цього, така постановка питання призводитиме до необхідності підігнати кількість «не бюджетних» студентів під вимоги статті 23 Закону України «Про вищу освіту», а отже і їхня кількість також під загрозою пропорційного скорочення. Адже  відповідно до частини четвертої статті 23 Закону України «Про вищу освіту» у вищих навчальних закладах державної і комунальної форм власності кількість студентів, прийнятих на перший курс на навчання за державним замовленням, повинна становити не менше, ніж 51 відсоток від загальної кількості студентів, прийнятих на навчання на перший курс. 
 
Більше того, листом пропонується взагалі позбавити деякі вищі навчальні заклади, за бажанням Міністерства, державного замовлення за певними спеціальностями.
 
Звертаємося до Президента України та Прем’єр-міністра України вжити всіх необхідних заходів, щоб не допустити скорочення обсягів державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах України, ОСКІЛЬКИ ПЕРЕКОНАНІ, що такі дії діючих керівників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника та його першого заступника Євгена Суліми слід вважати антиконституційними та такими, що руйнують систему вищої освіти в Україні, а також спрямованими проти задоволення та проти забезпечення прав громадян нашої Держави на освіту.
 
 
Підготував і оголосив на засіданні сесії: Остап Іваськевич