Маріупольські та львівські депутати обговорили проблеми функціонування місцевих рад
Тема тижня

Львів з візитом відвідали депутати Маріупольської міської ради на чолі із секретарем ради Андрієм Федаєм. Мета приїзду – обмін досвідом та проведення семінару, в якому розглядатимуть питання організаційно-правових засад функціонування депутатських фракцій, комісій, співпраця та розвиток органів самоорганізації населення та багато іншого.

Депутати Маріупольської міськради зустрілись з міським головою Андрієм Садовим, секретарем Львівської міськради Василем Павлюком та головами депутатських фракцій.

Перед присутніми виступив секретар Маріупольської міськради Андрій Федай, який розповів про структуру та організацію ММР. Зокрема, він нагадав, що Маріуполь є «металургійною столицею» України. У місті діють два великі металургійні комбінати - Маріупольський металургійний комбінат та «Азовсталь»,та найбільше в Україні машинобудівне підприємство — концерн «Азовмаш», яке, проте, через непросту ситуацію в країні переживає не найкращі часи. Населення міста – понад 458 тисяч мешканців. Зі слів Андрія Федая, останнім часом вся діяльність міських органів влади направлена на обороноздатність країни. Щодня до Маріуполя прибувають все нові переселенці з окупованих територій, яким надається соціальні послуги, медична допомога та житло. Крім цього, у місті діють добровільні дружини самооборони, які патрулюють вулиці.     

«Нам цікаво дізнатись про ваш досвід роботи з міжнародними фінансовими інститутами, організаціями. Бо, насправді, на Південному-Сході України довгий час демократія існувала лише на папері,  а попросту було жорстке авторитарне управління. І сьогодні ми хочемо з міста Маріуполя почати демократизацію нашої частини України і, зближуючись з такими містами як Львів, Тернопіль, почати похід в Європу», - відзначив Андрій Федай.

У свою чергу, секретар ЛМР Василь Павлюк, назвав Львів «локомотивом» євроінтеграційних процесів України і висловив сподівання, що Маріуполь – це лише «перша ластівка» у співпраці між нашими містами.

«Нам приємно, що депутати Маріупольської міської ради мають бажання вивчати наш досвід співробітництва з міжнародними фондами, впровадження нових форм роботи. Окрім цього, вони будуть глибинно вивчати структуру ЛМР, а також те, як працюють виконавчі органи влади, депутатські комісії. Ми знайшли спільні точки дотику, напрацювали певні рішення. Наприклад, як нас так і їх хвилює питання реформування місцевого самоврядування, яке передбачає децентралізацію влади », -  сказав Василь Павлюк.

Про структуру та функції управління «Секретаріат ради» ЛМР гостям повідомив заступник начальника управління Юрій Лукашевський. Зокрема, він розповів про підготовку сесій та засідань постійних комісій, регламент ЛМР, роботу з громадським сектором, інформаційне наповнення Інформаційного порталу депутатів ЛМР .

Ярослав Музичко, голова комісії культури, промоції, ЗМІ та туризму, поділився думками щодо збереження культурної спадщини Львова та проблеми, які при цьому виникають.

Любомир Мельничук, голова комісії депутатської діяльності та законності, акцентував увагу на забезпеченні відкритості та прозорості роботи Львівської міської ради. Розповів про роботу, яка була проведена його комісією щодо співпраці ЛМР з громадою. 

Про головні інженерні та транспортні проблеми, які розв’язує місто, висвітлення депутатської діяльності в ЗМІ повідомив голова профільної комісії Іван Гринда, а про питання комунальної власності висвітлила Ірина Шалаковська, член комісії комунального майна та власності. 

Андрій Карбовник, голова комісії з питань контролю за ефективністю виконання програм розвитку міста та рішень ради, підкреслив, що дана комісія вперше створена у Львові. За його словами, її контролююча функція є вкрай важлива, адже  інколи рішення ради не виконуються, а залишаються лише на папері.Яромир Самагальський, голова комісії фінансів та планування бюджету, поділився львівським досвідом допомоги сім’ям воїнів АТО та родинам загиблих.   

Нагадаємо, що семінар та програма обміну досвідом між депутатами Львівської та Маріупольської рад стала можлива за сприяння Міжнародного республіканського інституту.