Любомир Зубач: «Потрібно, щоб кожен мешканець Львова прибирав те місце, де проживає, щоб наше місто щодня ставало кращим і чистішим»
Тема тижня

Уже традиційно в Україні відзначають День довкілля. На загальноміську толоку вийшло понад 6 тисяч львів’ян. Прибирали усі 28 парків Львова, висадили близько двох тисяч кущів та кілька сотень дерев.  Одними з перших на прибирання парку «Піскові озера» вийшли працівники управління «Секретаріат ради» ЛМР.
 
Того дня працівників міської ради можна було побачити не з паперами в руках чи за комп’ютерами, а з граблями, лопатами, віниками. Природа подарувала погожий сонячний день, тож і працювалось усім легко і з приємністю. Хтось підмітав паркові доріжки, хтось очищав газони від торішнього листя, комусь довелось копати ямки для посадки дерев та кущів.   
 
Богдан Саліш, начальник відділу забезпечення роботи постійних комісій ЛМР, каже, що приходить прибирати в парк «Піскові озера» уже п’ять років поспіль.  А враження завжди чудові – свіже повітря, прекрасна природа і гарна погода. 
 
«Як мені бабуся розповідала, ще в 30-тих роках в селах були толоки. Священик чи війт села звертався до людей і всі мешканці виходили працювати. Найперше, прибирали біля церкви, «Просвіти», клубу. Бо це були дуже важливі осередки сільського життя. Приємно, що той толочний дух відроджується в Україні», - пояснив Богдан Саліш.
 
   
                                                                   
Місцеві мешканці, котрі прогулювались по парку, із здивуванням цікавились, з якої організації працівники, і щиро дякували за допомогу. Розповідали, що цей парк – їх улюблене місце відпочинку, і що майже щодня приходять сюди відпочивати. На жаль, комунальні служби прибирають тут не так часто, якби того хотілось. На дитячому майданчику, який знаходиться поруч, відпочивало багато дітей з батьками. Вони теж з цікавістю спостерігали за роботою працівників міської ради і висловлювали глибоку вдячність за допомогу. А маленькі хлопчики і дівчатка одразу ж кинулись робити пасочки на чистому піску, який в мішках приносили працівники «Секретаріату ради».  
 
Олег Фецяк, головний спеціаліст відділу забезпечення роботи постійних комісій, радий, що може долучитись до доброї справи і допомагати своїми руками місцевій громаді.
 
«Хочеться, щоб до нас приєднувались мешканці навколишніх будинків, щоб вони організовувались і прибирали на своїх вулицях. Не чекали, що хтось це зробить, а самі проявляли ініціативу. Бо тут справді чудове місце для відпочинку і спілкування з природою», -  додав Олег Фецяк. 
 
Любомир Зубач, начальник управління «Секретаріат ради», в паузі між роботою, зауважив, що це загальноміська толока, яка традиційно проводиться перед Великоднем. 
 
«Потрібно, щоб кожен мешканець міста Львова, кожен свідомий громадянин час  від часу прибирав те місце, де проживає, щоб наше місто ставало щодня кращим і чистішим. А ми,  посадовці міської ради, повинні своїм прикладом показувати, що не треба чекати, поки вийдуть комунальні служби, а й самим вийти і прибирати. Місяць тому, коли ще лежав сніг, ми розчищали площу Ринок. І ці приклади дають свої результати. Все більше людей виходять на толоки, що дуже позитивно. Для мене особисто, це приємність  і користь», - зауважив Любомир Зубач.
Понеділок
22 квітня 2013 року