Меморіальна таблиця в пам'ять про українських політв’язнів
Новини

У День Незалежності на фасаді Апеляційного суду Львівської області за адресою: Львів, пл. Соборна, 7 встановлять меморіальну таблицю українським політв’язням.
Як розповів поет та громадський діяч Ігор Калинець під час прес-конференції у Львівській міській раді, саме у цій будівлі в 60-роках відбувалися закриті судові засідання – розправи над українськими патріотами. Серед яких – Михайло та Богдан Горині, Іван Гель, Михайло Осадчий, Мирослава Зваричевська, Ігор та Ірина Калинці, В’ячеслав Чорновіл та багато інших.  
Політв’язень та правозахисник Зорян Попадюк пригадав, що до суду постійно приходили люди, щоб підтримати дисидентів, кричали «Ганьба» або просто мовчки стояли. Навіть за це їх заарештовували на 15 діб. Але найбільш резонансним був суд 18 квітня 1966 року, коли відбулась справжня маніфестація львів’ян та прибулих з Києва Івана Драча, Ліни Костенко, В’ячеслава Чорновола, Івана Дзюби. Мітингуючі вимагали відкритого суду та справедливості. За це їх розігнали за допомогою брандспойтів пожежної машини.
Дзвенислава Калинець розповіла, що в той час вона навчалась у другому класі і добре пам’ятає ті події. Найбільше її вразило, що навіть квіти для мами передати їй не дозволили і грубо відштовхнули. «Ті жертви, які були і, на жаль, зараз є стануть фундаментом нашої Незалежності», - сказала Дзвенислава Калинець.
Депутат ЛМР Роман Грицевич, висловив думку, що встановлення меморіальної таблиці  - це можливість віддати належне тим українцям, яких незаконно засудили,  а також тим небайдужим патріотам, котрі приходили  під стіни суду і морально підтримували їх.   
Таблиця виготовлена за кошти Романа та Юрія Грицевичів.