Василь Горон: «Мешканці гуртожитку на вулиці Білоцерківській, 10 досі не мають ніяких прав»
Новини

Негайно передати гуртожиток на вулиці Білоцерківській, 10 у комунальну власність міста  закликав депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Василь Горон та Володимир Федерлян, голова наглядової ради з питань гуртожитків. Про це вони заявили в ефірі телепрограми «Телерада» на каналі «Львів ТБ». Депутат повідомив, що мешканці цього гуртожитку змушені сплачувати балансоутримувачу заводу ПАТ «Іскра» надто високу плату за проживання і позбавлені права реєструвати своїх дітей у помешканнях.

«Львівська міська рада прийняла програму щодо передачі гуртожитків  державної та передачі гуртожитків приватної форми власності у комунальну власність міста. Після чого мешканцям буде надано дозвіл на приватизацію житла, в якому вони проживають багато років. Адже вони зовсім безправні, часто навіть не можуть зареєструвати своїх малолітніх дітей. Доходить до безглуздя, ці діти потім не можуть скласти ЗНО, мають проблеми при працевлаштуванні.  З огляду на це, ще з 2009 року набув чинності Закон про реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків, а у 2012 році було прийнято державну програму передачі гуртожитків державної форми власності у комунальну власність та передбачено фінансування. У ній передбачено співфінансування держави і органа місцевого самоврядування у розмірі 50 на 50. Ці кошти в першу чергу підуть на утримання будинків – ремонт дахів, ліфтів, комунікацій. Хотів би зазначити, що державне фінансування передбачене тільки на державну форму власності. Ми неодноразово піднімали це питання. Бо гуртожитки, які будувались за державний кошт є державними, тому уряд мав передбачити фінансування їх тільки з державного бюджету», - повідомив Василь Горон.

«У Львові було 20 гуртожитків державної форми власності та 21 гуртожиток приватної форми власності, у місцеву програму передачі увійшло 15 гуртожитків державної та 12 приватної форми власності гуртожитків, решта гуртожитків уже прийнято у комунальну власність міста. Проблем багато  - починаючи від шалено завищеної оплати за проживання у цих гуртожитках, до абсолютного безправ’я мешканців. Гуртожиток на Білоцерківській, 10 має статус для одиноких, туди  поселялись молоді спеціалісти, а нарахування оплати відбувається як за ліжко-місце. І якщо в інших гуртожитках давно уже надано статус «сімейного», мешканці платять за площу, яку використовують, то і оплата за проживання відповідно менша. А мешканці на Білоцерківські, 10 змушені платити майже в два рази більше. Ми неодноразово звертались до керівництва заводу «Іскра», якому належить цей гуртожиток, щодо зміни  статусу гуртожитку на сімейний та віддати його на баланс міста. Та відповіді й досі немає», - зазначив Володимир Федерлян.