Ігор Гладиш у ефірі програми «Шустер Адреналін» розповів про ситуації з підтримкою безпритульних у м. Львові
Новини

Під час дискусії яка розгорілась у ефірі телепрограми «Шустер Адреналін», Ігор Гладиш, депутат Львівської міської ради, висловив свою позицію щодо безпритульних та розповів про ситуацію з безпритульними у Львові. 

 
 «Я би хотів апелювати до глядачів тільки конкретними фактами, які, власне, і відображають реальну ситуацію щодо відношення соціуму до людей, які опинилися на вулиці. Слово – «бомж» волію не використовувати,  оскільки на мою думку – це є приниженням для людини. Так ось, у Львові на рівні влади  почали активно говорити про необхідність відкриття нічліжки для безпритульних  з початку 2006 року. Мова йшла про фінансування  з бюджету міста. До цього часу ця тема у Львові не  набирала великих обертів. Тоді, в 2006 році, в січні щодня на вулиці замерзали по декілька безпритульних.  Люди без домівки створили наметове містечко і вимагали привернути до себе увагу. Організатором виступила громадська організація «Оселя», яка, до речі, з 2003 року за кошти міжнародної спільноти створила притулок для бездомних на 20 осіб. І тільки в 2009 році місцева влада виділила приміщення  для безпритульних. Перешкоди виникли через  трирічні масові протести громадян Львова, які категорично виступали проти мати по сусідству безпритульних. Львівська міська рада таки знайшла вихід: міська влада не оголошувала адреси нічліжки аж доки заклад не запрацював. Нині відділення нічного перебування, розташоване по вулиці Кирилівській, 3-а, надає безпритульним не тільки можливість переночувати, але й медичний огляд, їжу, чистий одяг. Щодня у відділенні  ночує до 40 осіб, взимку вдвічі більше. Понад 70% - це чоловіки. 
 
На жаль, певна категорія серед безпритульних  воліє жити на вулиці, навіть  при наявності допомоги. Минулого року у Львові поруч із собором Ольги та Єлизавети на Привокзальній  безпритульні влаштували собі житло. Біля трамвайної зупинки вони спали, їли, вели статеве життя, вживали алкоголь. Настоятель храму не раз  намагався повернути людей до Божої справи –  знайти роботу, кинути пити.  Безпритульні відмовлялися», - розповів депутат.  
 
 Також Ігор Гладиш був приємно вражений  комуною, яку за власний кошт відкрив у Львівській області колишній журналіст Ігор Гнат.  Комуна, яка була створена для «вчорашніх» зеків, надає притулок та роботу, яку вкрай важко знайти людям, які звільнилися з місць позбавлення волі.
  
«Ігор Гнат, безумовно, герой. Вкласти свою працю, час та кошти задля справи соціалізації колишніх ув’язнених є дуже благородною та ризикованою справою. Не вимагаючи у влади ні копійки на цю благородну справу, він просить аби йому просто не заважала державна бюрократична машина», – додав Ігор Гладиш.