Депутати Львівської міської ради вимагають звільнення з посади Міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова
Новини

Під час пленарного засідання депутати Львівської міської ради звернулись до президента України Віктора Януковича з вимогою звільнити з посади Міністра внутрішніх справ України Могильова Анатолія Володимировича. Також у зверненні йдеться про вимогу недопущення використання органів внутрішніх справ як карально-експедиційного загону виконавчої гілки влади проти місцевих громад та їх законно обраних представників.

Текст звернення подаємо повнотекстово:

 

Президенту України
Віктору Януковичу
 
Шановний Вікторе Федоровичу !
 
9 травня 2011 року у м. Львові працівники органів внутрішніх справ безпрецедентно грубо порушили  Конституцію та закони України шляхом перевищення влади, зловживання службовим становищем та невиконання рішення суду.
 
Як відомо, напередодні подій 9 травня Львівський окружний адміністративний суд заборонив проведення у цей день у Львові будь-яких заходів, окрім офіційних, запланованих місцевою владою. З метою контролю за виконанням рішення суду, депутати Львівської міської та Львівської обласної рад разом із помічниками прибули до «Пагорбу Слави», що на вул. Пасічній у м. Львові, де раніше різні політичні партії та громадські організації мали намір провести відповідні заходи.
 
На місці було виявлено, що працівники органів внутрішніх справ, замість забезпечення виконання рішення суду та недопущення проведення політичними партіями і громадськими організаціями заборонених заходів, активно сприяли представникам шовіністичних проросійських партій «Родіна» та «Рускоє єдінство», які прибули до Львова з Півдня України. Зокрема, працівники органів внутрішніх справ забезпечили, шляхом застосування сили до львів’ян, доступ зазначених осіб до «Пагорбу Слави», після чого їм надали можливість підняти червоні прапори, що прямо було заборонено рішенням суду та ухвалами сесій Львівської обласної та міської рад. Крім того, цих осіб у автобусах доправили до місця вчинення злочину в супроводі працівників міліції.
 
У ході зазначених подій депутати, уповноважені Львівською міською радою здійснити контроль за виконанням ухвали міської ради від 21.04.2011 № 434 «Про заборону використання символіки СССР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова», зверталися до представників правоохоронних органів з вимогою припинити порушення Конституції та законів України. Однак, ігноруючи законодавство та елементарну людську гідність, у відповідь до депутатів застосували фізичну силу з використанням спецзасобів, що супроводжувалося принизливими і нецензурними висловлюваннями.
 
По вказаних фактах прокуратура Львівської області розпочала перевірку в порядку ст. 97 КПК України, під час якої опитано потерпілих із використанням відеозйомки, де чітко зафіксовано факти неправомірного застосування працівниками внутрішніх справ фізичної сили, призначено та проведено судово-медичні експертизи, якими виявлено на тілі потерпілих характерні численні тілесні ушкодження.
 
Однак, 13.05.2011 року, лише на третій день проведення прокуратурою перевірки, під час свого виступу у Верховній Раді України Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов дав оцінку діям працівників міліції під час забезпечення громадського порядку 9 травня 2011 р. у Львові: «Я особисто як Міністр внутрішніх справ хочу підкреслити, що працівники міліції 9 травня діяли професійно і грамотно. Діяли адекватно ситуації, що складалася, і тому не допустили масових заворушень та кровопролиття у Львові. Я вважаю, що міліція у Львові діяла ще, мабуть, м’яко відносно тих екстремістськи налаштованих елементів, які проявили себе у Львові. Завдяки професійним діям правоохоронців нам вдалося зберегти контроль над ситуацією та запобігти масовим правопорушенням. У зв’язку з цим я ухвалив рішення про заохочення особового складу, який брав участь у цих подіях у Львові».
 
Отже, Міністр внутрішніх справ України з трибуни Верховної Ради оголосив висновок, що працівники органів внутрішніх справ під час зазначених подій діяли цілком правомірно. Це при тому, що перевірку далеко не завершено, зокрема, не встановлено особи працівників міліції, які застосовували силу, їх не опитано.
 
Аналогічно, Міністерство внутрішніх справ України зробило висновок про невинуватість особи, яка в цей день, застосувавши зброю, заподіяла тілесні ушкодження одному з помічників депутата Львівської міської ради і котру було затримано на місці вчинення злочину. В той же час, провадження у кримінальній справі лише розпочато і досудове слідство по ній ще не завершено.
 
Згідно з ч. 2 ст. 45 Закону «Про Кабінет Міністрів України», члени Кабінету Міністрів України особисто несуть відповідальність за стан справ у доручених їм сферах державного управління. Ч. 3 цієї статті встановлено, що члени Кабінету Міністрів України за вчинення правопорушень несуть відповідальність згідно з законом.
 
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 8 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», міністр як керівник міністерства очолює міністерство та здійснює керівництво його діяльністю.
 
П. п. 5 п. 4 Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженого Указом Президента України № 383/2011 від 06.04.2011 р., встановлено, що цей центральний орган виконавчої влади організовує діяльність головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті, районних, районних у містах, міських управлінь (відділів), лінійних управлінь (відділів) (далі – органи внутрішніх справ) і внутрішніх військ МВС України та здійснює управління ними, зокрема, під час забезпечення охорони громадського порядку.
 
Вказані вище дії та висловлювання Міністра внутрішніх справ України свідчать про його пряму зацікавленість та упередженість у результатах розслідування та перевірки, є спробою тиску при їх проведенні, з метою приховати факти бездіяльності органів МВС стосовно недопущення ситуації, що склалась у Львові 9 травня 2011 р. Ці факти також свідчать про порушення Міністром внутрішніх справ вимог Законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», Указу Президента України № 383/2011 від 06.04.2011 р., невиконання рішення Львівського окружного адміністративного суду від 6.05.2011р. про заборону проведення 9 травня 2011 р. масових заходів у м. Львові.
З огляду на зазначене вище, Львівська міська рада вимагає негайного звільнення з посади Міністра внутрішніх справ України Могильова Анатолія Володимировича в порядку, встановленому ст. 18 Закону «Про Кабінет Міністрів України», а також недопущення використання органів внутрішніх справ у якості карально-експедиційного загону виконавчої гілки влади проти місцевих громад та їх законно обраних представників. Залякування та упокорення національного духу міліцейським терором – це шлях у нікуди, а сподівання перемогти ідею гумовими кийками – утопія
 
Прийнято на пленарному засіданні 3-ї сесії Львівської міської ради 6-го скликання
 
З повагою
Секретар ради В. Павлюк

Відділ інформаційної політики секретаріату ради