Проект «X-території»: перший етап пройдено
Новини

Нещодавно завершився перший етап проекту «X-території» - гуманітарної експедиції «Клубу позашляхових пригод» під егідою Червоного Хреста. Учасники експедиції відвідали ряд важкодоступних населених пунктів Львівської області і доставили туди медикаменти і гуманітарні вантажі. Взявши старт у Старому Самборі, екіпажі позашляховиків пройшли Лавров, Велику Лінина, Плоске, Грозево, Бабино, Дністрик, Головецько, Гвіздець. Потім уздовж кордону з Польщею просунулися до Дністрик-Дубовому і Боберка. Далі по гірських селах через Сянський хребет виїхали в Бітли і Либохора. Останнім пунктом у програмі першого етапу експедиції став Грабовець, єдиною «дорогою» до якого можна умовно вважати грязьовий крутий підйом від знайомого всім лижникам Славського.

З самого початку соціальної місії було ясно, що нормальних автомобільних доріг у цьому регіоні немає зовсім. Їх замінюють русла річок, вузькі грязьові колії гірських крутих спусків і підйомів, болотисті рівнини і грунтові дороги. Однак учасників гуманітарної експедиції це не зупинило - все заплановане на перший етап було виконано. До ряду важкодоступних сіл були визначені альтернативні шляхи і під'їзди - їх відзначили на карті; зафіксований склад і потреби населення гірських сіл. Але, головне - екіпажі учасників передали медикаменти фельдшерам селищ, а головам сіл - гуманітарні вантажі: засоби гігієни, миючі засоби, дитячий одяг, іграшки, бинти і марлі, шкільне приладдя для дітей (зошити, олівці і ручки, фломастери, альбоми) і багато-багато іншого. Цілі місії залишалися без змін, а ось тактичні завдання доводилося коригувати безпосередньо під час експедиції.
 
«У селі Лавров абсолютно несподівано для себе ми виявили дитячий будинок, про який навіть не здогадувалися, - ділиться враженнями прес-секретар Групи компаній« АІС» Еля Федорей. - У цих місцях навіть дорослі сильні люди змушені боротися за існування, що вже казати про дітей-сиріт. Хіба могли ми залишити їх без допомоги? Ми передали їм медикаменти, гігієнічні засоби і, на щастя, у нас знайшлися навіть дитячий одяг та іграшки. Медикаменти ми збирали силами співробітників нашої компанії, і ми дуже раді, що адресна допомога виявилася до речі».
 
Ентузіасти проекту «X-території» під керівництвом Дмитра Ковальова відправилися в другий етап експедиції. В Івано-Франківську та Чернівцях їх уже чекають у місцевих відділеннях Товариства Червоного Хреста України, щоб завантажити автомобілі експедиції новими запасами гуманітарних вантажів, необхідних для передачі в постраждалі від стихії райони. Ряд віддалених населених пунктів цих областей (села Зелене і Буркут) був узятий під патронат «Клубу позашляхових пригод» під час минулих експедицій. Тепер учасникам проекту належить доставити туди медикаменти та дитячі речі, а також оновити дані про місця, де потрібна допомога.
 
Нагадаємо, що 15 липня секретар Львівської міської ради Володимир Квурт зустрівся з президентом "Клубу позашляхових пригод" Дмитром Ковальовим, де вони обговорили плани та підтримку проекту Львівською міською радою.