Олег Бас, заступник голови інженерної комісії ЛМР, про небезпеки взяття кредиту ЄБРР на модернізацію теплопостачання Львова
Інтерв’ю

Я вважаю, що взяття кредиту – це перспективний шлях для «Львівтеплоенерго». Львову, як і цілій державі, треба вчитися економити на газі. Як це не сумно, але сьогодні Україна є найбільшим споживачем блакитного палива в Європі, і ми мусимо з цим боротись.

Однак в мене є побоювання, що ми візьмемо 20 млн. євро кредиту у ЄБРР, а потім самі не знатимемо, на що їх витрачати. Сумний досвід позики того ж банку на реконструкцію доріг, котрими курсують трамваї №2 та №6, має стати для виконавчих органів уроком. Ми ж досі не маємо чіткого механізму використання позичених грошей, і досі їх не використовуємо.

Моя позиція з приводу кредиту ЄБРР для «Львівтеплоенерго» така: спершу має бути затверджений перелік відповідних об’єктів теплопостачання, котрі вимагають реконструкції, має бути чітка схема модернізації теплопостачання у місті загалом. Цього, на жаль, сьогодні нема. Відтак є небезпека, що гроші використовуватимуться хаотично і жодної користі місту не принесуть.

Разом із тим, платити відсотки та віддавати кредит таки доведеться. Тому, перш ніж залазити в чергові борги, мерія мусить проаналізувати, чи під силу містові нести такий великий кредитний тягар.

Нагадаємо, керівник “Львівтеплоенерго”, міський голова Львова та представник ЄБРР підписали учора Протокол про наміри фінансування теплопостачальної галузі Львова. Йдеться про залучення 20 млн євро у якості кредиту від ЄБРР та 10 млн євро ґрантових коштів. Якщо міська рада ратифікує цей документ, то буде розроблено детальний план інвестування коштів і підписано відповідну угоду.

Львівський портал